ADD THE SLIDER CODE HERE

18 Haziran 2012 Pazartesi

Mükemmelliğe 13. yolculuk

Türkiye Kalite Derneği İzmir Şubesi tarafından düzenlenen 13. Mükemmelliği Arayış Sempozyumu, 12-13-14 Haziran tarihlerinde Swissotel Grand Efes'te gerçekleştirildi.

GÖZLEM / SEZGİN DÖKER

Türkiye Kalite Derneği (KalDer) İzmir Şubesi, 13. kez düzenlediği Mükemmelliği Arayış Sempozyumu (MAS) ile bir kez daha geleceğe ışık tuttu. "Yeni Dünya Yeni Yaklaşımlar" ana temalı sempozyum, 12-13-14 Haziran tarihlerinde gerçekleştirildi. İlk gün Ar-Ge Destekleri, Yeni Dünyada Yeni Liderlik Yaklaşımları, Y Jenerasyonu ile Çalışmak, Şirket Yeteneklerin Birleştirilmesi gibi konu başlıklarıyla toplam 8 adet çalıştay yapıldı. Yoğun katılımın olduğu çalıştaylarda katılımcılar, hem konular ile ilgili bilgi sahibi oldu hem de interaktif çalışmalar ile pratik uygulamalar yapma fırsatı buldu. İş dünyasının profesyonellerinin katıldığı sempozyumun açılışı ise, ertesi gün coşkulu bir törenle gerçekleştirildi.

Küresel rekabet

Dev organizasyonun açılış konuşmasında, İzmir'in her konuda mükemmeli arayan bir kent olduğunu vurgulayan KalDer Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Doğan, "İzmir EXPO 2020’ye talip oldu. Kent, fuarcılıkta ilk ışığı yakan kenttir. İzmir bu seçimlerde en iyisini yapacaktır. Elimizden gelen desteği veriyoruz. Artık ülke ekonomileri yerine şehir ekonomileri öne çıkıyor. Şehir ekonomileri güçlü olursa, ülke ekonomileri de güçlü olur. Küresel rekabet kızgınlaşıyor. Böylelikle yerli malı korumacılığı durumu ortaya çıkıyor. Küresel bakışı dikkatli yönetmeliyiz. Yeni dünya, yeni yaklaşımlar ismi de böylelikle ortaya çıkmıştır. Güvenilirlik ve itibarı ön plana çıkarmalıyız. Çevre artık daha çok korunuyor. Bu bir yönetim anlayışı oluyor. Gelecekte var olmak istiyorsa bu düşüncelere önem vermeliyiz” dedi. Sempozyumu düzenleyen KalDer İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ünal ise, "Toplam kalite yönetimi her geçen gün kendini yenileyen, geliştiren bir olgu. KalDer bu olgunun ülkemizde gelişmesi, kuruluşların üretim ve hizmet kalitelerinin, bireylerin ise yaşam kalitelerinin yükseltilmesi için büyük çabalar sarf eden bir sivil toplum örgütüdür” ifadelerini kullandı.

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ise, dünya nüfusunun artması karşısında, tüketim alışkanlıklarının değiştiğini söyledi. Yorgancılar, “Zamanımız tamamen Ar-Ge ve inovasyon çerçevesinde hızla ilerleyen teknolojik gelişmelerin devresidir. Küresel rekabette ayakta kalabilmenin yolu fark yaratmaktan, sıra dışı girişimlerden, katma değer yaratmaktan geçmektedir. Ülkelerin ve ekonomilerin gücü, ürettikleri ürünlerdeki orta ve ileri teknoloji seviyesinde ve ürünlerinin markalaşmada gösterdiği başarıdadır” diye konuştu.

2023 vizyonu

Açılış oturumunda Bilim İlaç Genel Müdürü Erhan Baş ve Bosch Dizel Sistemler Genel Müdürü Steven Young da birer konuşma yaparak, başarı sırlarını ve gelecek için öngörülerini paylaştı. İlk günün "2023 Türkiye Vizyonu ve İzmir" başlıklı ikinci oturumu ise, CHP İzmir Milletvekili ve PM Üyesi Alaattin Yüksel'in moderatörlüğünde yapıldı. Konuşmacılar EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, ESİAD Yönetim Kurulu Üyesi Arzu Amirak ve EGİAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Levent Akgerman önemli açıklamalarda bulundu.

CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, “Konfor için harcadığınız her şey, dünyadan bir şey götürür. Dünyada tükenmeyen ve dünyadan bir şey götürmeyen tek kavram bilgidir” diye konuştu. Konuşmasında, İzmir’in her zaman ilkler şehri olduğunun altını çizen Yüksel, “İlk özel enternasyonel fuar, ilk özel hastane, ilk milli banka, ilk makarna markası, ilk zeytinyağı markası, ilk bölge odası, ilk özel sermayeli kağıt fabrikası, ilk özel sektör serbest bölgesi, ilk vadeli işlem borsası, ilk büyük kentiçi toplu ulaşım sistemi İzmir’de kuruldu” dedi. Yüksel, ilk vadeli işlem borsası VOB’un önemine de değindi.

"Üretim" şart

2023’te 500 milyar dolarlık bir ihracat hedefi olduğunu kaydeden EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, bu hedefi ancak sanayicilerin başaracağını belirterek, “Hükümetin bu hedefi için katma değeri yüksek ürünler üretip satmalıyız. Hedeflere ancak üreterek ulaşırız. Üretim yoksa kalkınmak hayal olur. Rakiplerle eşit şartlarda üretim yapmalıyız. Kadının konumu bu kalkınmada çok önemli bir yere sahip. Yılda 700 bin öğrenci mezun oluyor. Yüzde 50’si de bayan. Kadınların iş hayatındaki sorumluluk ve rol daha farkı boyutlarda olmalı. Üniversite sanayi işbirliği çok önemli, üniversitede bilgi, sanayide deneyim var. Bu deneyimi yeni dünya düzenindeki sistemle birleştirmek gerekiyor. Transfer edilmeyen bilginin kimseye bir yararı yok. Okullarda devamdan sayılan 6 aylık bir çalışma süresi oluşturulmalı, bu çok faydalı olur. Her organize sanayi bölgesinde bir meslek lisesi olmalı. Bakanlıktan bunu talep ettik. Yüksek teknolojili ürünlere geçilmesi için son derece önemli bir adım bu” diye konuştu.

Tam bir İzmir aşığı olduğunu söyleyen Yorgancılar, “4milyon nüfusumuz var. Ortalama 1 milyon 800 kişi İzmir doğumlu. Diğerleri göçle kente gelenler. Göç çok önemli İzmir için. fazla göç alması işsizliği ortaya çıkarıyor. İşsizlikte en yüksek ilk Adana’dan sonra İzmir. Göç aldığımız sürece işsizlik doğal. Çözümü ise üretim. Türkiye’nin vergisinin yüzde 10’İzmir’den. Kaçak elektrik oranı yüzde 3. Devlete sorumluluğunu yerine getiren bir şehiriz. Marka patent başvuruları da önemli oranlarda” dedi.

Nükleerden korkmayın

Nükleer enerjinin ekonomik anlamdaki gelişme için çok önemli olduğunu kaydeden Yorgancılar, “Nükleerden kimse korkmamalı. Ülkemize komşu birçok ülkede nükleer santrali var. Onlarda bir şey olsa biz de etki altındayız. Nükleer enerji santrali yapılmazsa 2023’te elektrik sıkıntısı olacak. Yoksa o ihracat oranına ulaşamayız” ifadesini kullandı. İzmir’de birçok ilkin yaşandığını fakat bunların artık eskide kaldığını söyleyen Yorgancılar, asıl hedefin EXPO’yu almak olduğunu dile getirdi. Yorgancılar, “Ne yapıp edip onu almalıyız. Umarım gülen taraf biz oluruz. Kazandığımız takdirde en az 30 milyar liralık yatırım olacak. Turistlerin İzmir’e yeniden gelmesiyle önemli gelir elde edilecek” dedi.

İzmir’in yeni logosundan yola çıkan ve İzmir’in her zaman öncülerin şehri olduğunu kaydeden ESİAD Yönetim Kurulu Üyesi Arzu Amirak ise 2023 hedefleri için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini belirtti. Ender Yorgancılar gibi kendisinin de tam bir İzmir aşığı olduğunu belirten Amirak, “İzmir sevdalısıyım, canımı seve seve veririm” dedi. Kalifiye iş gücünün önemine değinen Amirak, “Dindar gençlik, kürtaj, 4+4+4 değil de, eğitimli bayrağı dimdik taşıyacak yeni nesil için bize çok görev düşüyor” diye konuştu.

Akılcı büyüme şart

EGİAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Levent Akgerman ise akılcı ve sürdürülebilir büyümenin birbirine paralel olduğunu söyledi ve kapsayıcı büyümenin asıl baz alınması gerektiğini belirtti. Akgerman, “Yoksulluğun giderilmesi, nitelikli istihdam, işsizliğin azaltılması çalışmaları yapılmalı. Büyüme toplumun her kesimini kapsamalı. 2023 verileri önemli. Neler yapılmalı dersiniz daha akılcı politikalar oluşturulmalı. Bunlar ancak destekleyici teknolojilerle olmalı” dedi. İzmir’de sivil insiyatifin olduğunu ve bu anlamda konsolidasyon ve koordinasyonun önemli olduğunun altını çizen Akgerman, “Birbirini tanımlayan sanayici ve işadamları dernekleri kurulmalı. Bunlar tüm Ege’yi kapsamalı. Derneğin ismine sahip çıkmalı. EBSO bu anlamda bize örnek oluyor. Adı Ege ile başlayan tüm dernekler bunu benimsemeli” diye konuştu. Gıda sektörünün istihdama katkısının olduğunu da kaydeden Akgerman, ayrıca verileri sğalam olan bir sanayi envanterinin olmadığını, söyleyerek inovasyon ve AR-GE konusunda da alınması gereken bir yol olduğunu, İzmir’in altyapısının henüz oluşmamasının avantaj olduğunu belirtti.

Aynı gün, "Geleceğin İş Dünyası", "Yeni Nesil Yöneticiler", "Kazananlar Oturumu ve İyi Uygulamalar" başlık oturumlar gerçekleşti. Sempozyumun son günü ise, "İnovasyon", "Sosyal Medya", "Çevreci Endüstri ile Sürdürülebilir Gelişme", " İş Yaşamına Kendimizi Nasıl Hazırlamalıyız?", "Perakendede Yeni Trendler", "Bilişim Teknolojilerinin İş Hayatına Etkileri", başlıklı oturumlar yapıldı. "Yaşamda Kalite" başlıklı kapanış oturumunda ise, tiyatro sanatçıları Behzat ve Süheyl Uygur kardeşler, sempozyum katılımcıları ile buluştu.

Kalite ödülleri sahiplerini buldu

13. kez düzenlenen 'Mükemmelliği Arayış Sempozyumu sonunda, geleneksel hale gelen '2012 Ege Bölgesi Kalite ve Yılın Başarılı Ekibi Ödülleri' kamu ve özel sektör alanında sahiplerine verildi.

Türkiye Kalite Derneği (KALDER) İzmir Şubesi tarafından, 13. kez düzenlenen 'Mükemmelliği Arayış Sempozyumu'nun kapsamında, '2012 yılı Ege Bölgesi Kalite ve Yılın Başarılı Ekibi Ödülleri' Swiss Otel Grand Efes'te sahiplerini buldu. Geleneksel hale gelen Ege Bölgesi Kalite ve Yılın Başarılı Ekibi Ödülü töreninde Ege bölgesinde birçok alanda kamu ve özel sektör aktörlerine kalite ve başarı ödülleri dağıtıldı. 2012 yılı Ege Bölgesi Kalite ve Yılın Başarılı Ekibi Ödül töreninde 40 değerlendirme jürisi görev aldı. Törende Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) 2012 yılı Ege Bölgesi Kalite Başarı Ödülü'nü alırken, 'Yılın Başarılı Ekibi Büyük Ödülü'nü de kamu alanında Bornova Belediyesi, özel sektörde ise aynı puanı alan İnci Akü AŞ-Yalın ile Dr. Qetker-Kazandibi ekipleri kazandı. 2012 Kalite Ödülünü kazanan kurumun olmadığı açıklandı. Yılın Başarılı Ekipleri Teşvik Ödülleri'nde ise kamu ve özel sektörde ödüller dağıtıldı. Kamu teşvik ödülünü Bornova Belediyesi-Yapıcılar İş Başında ekibi, özel sektörde ise Petkim Petrokimya Holding-Dinamik, Tat Konserve Sek Süt İşletmesi-Grup Fit, Tat Konserve Sek Süt İşletmesi Grup Hit ve Kordsa Global Endüstriyel İplik ve Kordbezi Sanayi ve Ticaret A.Ş. - Grup Oksitlenme aldı.

Gözyaşlarını tutamadı

Ödülü almak amacıyla sahneye çıkan EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu, ödül töreninde yaptığı konuşma sırasında gözyaşlarını tutamadı. Çalışanlarla birlikte bir aile olduklarını dile getiren Gökçüoğlu, "Bu ödülü aldığımız için EBSO olarak çok mutluyum. Ödül bizim için amaç değil araçtır. Bu tür ödüller kurumların ve şirketlerin daha kaliteli işler yapmasını sağlar ve motivasyonu arttırır. Bana göre bu ödülü başvuran herkes bu ödülü almıştır. EBSO 1992 yılında kalite yolculuğuna başladı ve Avrupa'da meslek odaları arasında ISO belgesi olan ilk kurum oldu. Yıllardır kaliteye bakış açımız değişmedi. Bu ödül bizim için çok önemlidir. Hedefimiz Uluslararası Kalite ve Avrupa Kalite ödüllerini almaktır" diye konuştu.

Haber Linki:
http://www.gozlemgazetesi.com/10000997-mukemmellige-13-yolculuk.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder