ADD THE SLIDER CODE HERE

18 Haziran 2012 Pazartesi

Sanayiciler ‘mükemmellik’ için buluştu

Kalite Derneği’nin düzenlediği 13. Mükemmelliği Arayış Sempozyumu’nda işadamları bir araya geldi. Türkiye ve İzmir’in 2023 hedeflerindeki durumunu anlattı.

Swiss Otel’de düzenlenen 13. Mükemmelliği Arayış Sempozyumu’nun açılış oturumunda işadamları bir araya geldi. Çok sayıda katılımcının olduğu açılış oturumuna CHP İzmir Milletvekili ve PM Üyesi Alaattin Yüksel moderatörlük yaparken, konuşmacılar EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, ESİAD Yönetim Kurulu Üyesi Arzu Amirak ve EGİAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Levent Akgerman önemli açıklamalarda bulundu.

Bu yıl 13’üncü düzenlenen ve artık geleneksel hale gelen sempozyumda 2023 Türkiye Vizyonu ve İzmir konulu toplantıda konuşan CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, “Konfor için harcadığınız her şey, dünyadan bir şey götürür. Dünyada tükenmeyen ve dünyadan bir şey götürmeyen tek kavram bilgidir” diye konuştu. CHP’nin son genel seçimlerdeki hedeflerinde yüzde 50 büyüme olduğunu söyleyerek, “ Eğer iktidar olabilseydik, kişi başına geliri 31.500 dolar olarak belirlemiştik. 650 milyar dolarlık ihracat, gayri safi milli hasılayı yükseltmek, yüzde 9,5 kalkınma, bölgeler arası dengesizliği kaldırma, kadın iş gücünü artırma, işsizliği yüzdü 5.5 civarına çekme hedefindeydik” diye konuştu.

İzmir’in her zaman ilkler şehri olduğunun altını çizen Yüksel, “İlk özel gazete Hizmet, ilk enternasyonel fuar, ilk özel hastane, ilk milli banka, ilk makarna markası, ilk zeytinyağı markası, ilk bölge odası, ilk özel sermayeli kağıt fabrikası, ilk özel sektör serbest bölgesi, ilk vadeli işlem borsası, ilk büyük kentiçi toplu ulaşım sistemi İzmir’de kuruldu” dedi.

İlk vadeli işlem borsası VOB’un önemine değinen Yüksel, “İzmir Ticaret Borsası bir değer yarattı. Ama hükümet şu anda İMKB’nin başında olan ve tam bir İzmir sevdalısı olan bir arkadaşa bu taşınma işlemini yaptıracaklar. Artık tüm TÜBİTAK, İMKB gibi bağımsız kurumlar tarafsızlığını, bağımsızlıklarını yitirdiler. İMKB hükümetin ağırlığının olduğu bir kurum haline geldi, devletleştirildi. Hükümet ne isterse onu yapar hale geldiler” ifadesini kullandı.

Hükümetin 2023 hedefinin çok önemli olduğunu ve bu hedefi ancak sanayicilerin başaracağını belirten EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, “Hedeflere ancak üreterek ulaşırız. Üretim yoksa kalkınmak hayal olur. Rakiplerle eşit şartlarda üretim yapmalıyız. Kadının konumu bu kalkınmada çok önemli bir yere sahip. Yılda 700 bin öğrenci mezun oluyor. Yüzde 50’si de bayan. Kadınların iş hayatındaki sorumluluk ve rol daha farkı boyutlarda olmalı” dedi.

HER OSB’DE LİSE OLMALI
2023’te 500 milyar dolarlık bir ihracat hedefi olduğunu kaydeden Yorgancılar, “Hükümetin bu hedefi için katma değeri yüksek ürünler üretip satmalıyız. Üniversite sanayi işbirliği çok önemli, üniversitede bilgi, sanayide deneyim var. Bu deneyimi yeni dünya düzenindeki sistemle birleştirmek gerekiyor. Transfer edilmeyen bilginin kimseye bir yararı yok. Okullarda devamdan sayılan 6 aylık bir çalışma süresi oluşturulmalı, bu çok faydalı olur. Her organize sanayi bölgesinde bir meslek lisesi olmalı. Bakanlıktan bunu talep ettik. Yüksek teknolojili ürünlere geçilmesi için son derece önemli bir adım bu” diye konuştu.

İZMİR AŞIĞIYIM
Tam bir İzmir aşığı olduğunu söyleyen Yorgancılar, “4milyon nüfusumuz var. Ortalama 1 milyon 800 kişi İzmir doğumlu. Diğerleri göçle kente gelenler. Göç çok önemli İzmir için. fazla göç alması işsizliği ortaya çıkarıyor. İşsizlikte en yüksek ilk Adana’dan sonra İzmir. Göç aldığımız sürece işsizlik doğal. Çözümü ise üretim. Türkiye’nin vergisinin yüzde 10’İzmir’den. Kaçak elektrik oranı yüzde 3. Devlete sorumluluğunu yerine getiren bir şehiriz. Marka patent başvuruları da önemli oranlarda” dedi.

NÜKLEER SANTRALDEN KORKMAYIN
Nükleer enerjinin ekonomik anlamdaki gelişme için çok önemli olduğunu kaydeden Yorgancılar, “Nükleerden kimse korkmamalı. Ülkemize komşu birçok ülkede nükleer santrali var. Onlarda bir şey olsa biz de etki altındayız. Nükleer enerji santrali yapılmazsa 2023’te elektrik sıkıntısı olacak. Yoksa o ihracat oranına ulaşamayız” ifadesini kullandı.

HEDEF EXPO
İzmir’de birçok ilkin yaşandığını fakat bunların artık eskide kaldığını söyleyen Yorgancılar, asıl hedefin EXPO’yu almak olduğunu dile getirdi. Yorgancılar, “Ne yapıp edip onu almalıyız. Umarım gülen taraf biz oluruz. Kazandığımız takdirde en az 30 milyar liralık yatırım olacak. Turistlerin İzmir’e yeniden gelmesiyle önemli gelir elde edilecek” dedi.

TAŞIN ALTINA ELİMİZİ KOYMALIYIZ
İzmir’in yeni logosundan yola çıkan ve İzmir’in her zaman öncülerin şehri olduğunu kaydeden ESİAD Yönetim Kurulu Üyesi Arzu Amirak ise 2023 hedefleri için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini belirtti. Amirak, “İzmir Cumhuriyetin kurulmasına kadar uzanan bir süreçte hep önder bir kent oldu. Bundan sonra da bu olacak. İzmir farklı, Atatürk şöyle demişti: ‘Bu vatan, çocuklarımız ve torunlarımız için cennet yapılmaya değer bir vatandır. İşte bu memleketi böyle bayındır hale, cennet haline getirecek olan, ekonomik etkenler ve ekonomik etkinliklerdir. Bu sebeple, öyle bir ekonomi dönemi gereklidir ki, artık milletimiz insanca yaşamasını bilsin, insanca yaşamanın neye bağlı olduğunu öğrensin ve o gereklere başvursun’. Geçtiğimiz 100 yılın ölçümlenmesi yenidünya yeni yaklaşımlar vizyonu ile nelerin değiştirilmesini belirlemeliyiz” dedi.

İZMİR İÇİN CANIMI VERİRİM
Ender Yorgancılar gibi kendisinin de tam bir İzmir aşığı olduğunu belirten Amirak, “İzmir sevdalısıyım, canımı seve seve veririm” dedi. Kalifiye iş gücünün önemine değinen Amirak, “Dindar gençlik, kürtaj, 4+4+4 değil de, eğitimli bayrağı dimdik taşıyacak yeni nesil için bize çok görev düşüyor” diye konuştu.

AKILCI BÜYÜME ŞART
EGİAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Levent Akgerman ise akılcı ve sürdürülebilir büyümenin birbirine paralel olduğunu söyledi ve kapsayıcı büyümenin asıl baz alınması gerektiğini belirtti. Akgerman, “Yoksulluğun giderilmesi, nitelikli istihdam, işsizliğin azaltılması çalışmaları yapılmalı. Büyüme toplumun her kesimini kapsamalı. 2023 verileri önemli. Neler yapılmalı dersiniz daha akılcı politikalar oluşturulmalı. Bunlar ancak destekleyici teknolojilerle olmalı” dedi.

İzmir’de sivil insiyatifin olduğunu ve bu anlamda konsolidasyon ve koordinasyonun önemli olduğunun altını çizen Akgerman, “Birbirini tanımlayan sanayici ve işadamları dernekleri kurulmalı. Bunlar tüm Ege’yi kapsamalı. Derneğin ismine sahip çıkmalı. EBSO bu anlamda bize örnek oluyor. Adı Ege ile başlayan tüm dernekler bunu benimsemeli” dedi.

Gıda sektörünün istihdama katkısının olduğunu da kaydeden Akgerman, ayrıca verileri sğalam olan bir sanayi envanterinin olmadığını, söyleyerek inovasyon ve AR-GE konusunda da alınması gereken bir yol olduğunu, İzmir’in altyapısının henüz oluşmamasının avantaj olduğunu belirtti.

Erkan İYİGÜNGÖR/Ekinsu ÖZTÜRK/EGEDESONSÖZ

Haberin Linki:
http://www.egedesonsoz.com/haber/Sanayiciler-%E2%80%98mukemmellik-icin-bulustu/820029

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder